COVID-19: Pensionärer blir offerlamm åt kapitalets vinster

I Riktpunkt har vi de senaste månaderna kunnat följa Socialdemokraternas och stödpartiernas (inklusive Vänsterpartiet) långtgående åtgärder för att stärka det svenska monopolkapitalet och öka exploateringen av arbetarklassen i Sverige.

Vi har hittills framförallt kunnat se det första steget i detta stöd, det vill säga de direkta åtgärderna som bland annat består av statliga stödköp, lån, övertagande av utgifter, skattelättnader och mycket annat. Det andra steget i detta stöd till kapitalisterna och som kommer aktualiseras allt mer efterhand, kommer att handla om hur ”vi alla” (det vill säga arbetarklassen) ska betala för underskottet i statens kassa som uppstått efter att alla miljarder betalats ut till kapitalisterna.

En liten försmak på vad som komma skall får vi i Aftonbladet (2020-05-03), där socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi säger att pensionärerna får räkna med en sänkning av pensionerna på 100 till 200 kronor från och med nästa år. Det är vad deras ”analys” kommit fram till, ett ord som Shekarabi använder för att folket ska tro att pensionernas sänkning är en naturlag, något som kan analyseras men inte åtgärdas. I en skenmanöver för att uppnå samma mål – det vill säga ansvarsfrihet för socialdemokratin, skyller Shekarabi den planerade försämringen för landets pensionärer på automatisk ”indexering” enligt löneutvecklingen, som om det skulle vara något som står ovanför och bortom politikens makt.

Sveriges Kommunistiska Parti har från början av pandemins utbrott varnat för statens planer på att rädda kapitalisterna genom att dumpa hela bördan för den kapitalistiska ekonomiska krisen på arbetarna. Detta får inte ske, låt kapitalisterna betala krisen!

Läs SKPs program för den kapitalistiska krisen under COVID-19: Klassallians mot monopolföretagens stat: fördömande av statens agerande i relation till Covid-19 (SKP.se) »

 

En tanke på “COVID-19: Pensionärer blir offerlamm åt kapitalets vinster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.