Inkassoärenden ökar på grund av corona

I bostadsrättsföreningar har antalet inkassoärenden nästan fördubblats. Jämfört med samma period förra året har antalen ärenden ökat med 80 procent och det är många fler som har svårigheter att betala sina bostäder i spåren av de varsel, lönesänkningar och den osäkerhet som råder.

Statistiken, som kommer från Sveriges Bostadsrättscentrum, talar sitt tydliga språk. Den överproduktionskris som corona skyndat på slår främst mot arbetarna och de som redan lever på marginalen. För dem hastas inte några åtgärdspaket igenom och ingen har ens nämnt stöd till de som trots att de nu saknar jobb står med samma utgifter som tidigare.

Den enda åtgärden som man hittills vidtagit som berör de som äger bostadsrätter är slopandet av amorteringskraven, som knappast är en åtgärd för vanligt folk, utan för bankerna. Ett slopat amorteringskrav innebär att bankerna under en ännu längre period kan profitera på räntorna, eftersom lånen inte kommer att betalas tillbaka. Hade man varit intresserad av att hjälpa ägarna av bostadsrätter hade man istället avskaffat räntorna, vilket inneburit att man angripit bankernas största inkomstkälla.

Läs mer: Corona och kapitalismen (Riktpunkt) »

Medan storföretagen har fått krispaket som nästan uppgår till 2000 miljarder har vanliga människor inte ens fått en slopad karensdag – den visade sig vara en ren bluff – och väl varslad erbjuds man ingenting förutom den vanliga proceduren att anmäla sig som arbetssökande. Det är tydligt vem och vilka statens åtgärder gynnar och det är inte det arbetande folket.

En tanke på “Inkassoärenden ökar på grund av corona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.