Tjernobyl – hur påverkades överlevarnas hälsa?

UTRIKES SVT Nyheter rapporterar 26/4 om två studier som gjorts av överlevare efter kärnkraftverksolyckan i Tjernobyl och deras barn. Studierna har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Mats Harms-Ringdahl, professor emeritus i strålningsbiologi vid Stockholms universitet, påpekar att detta är väl genomförda studier som ger oss större kunskap om ärftliga effekter av strålning och om cancer som härrör från strålning.

I den ena studien kan man konstatera att barnen till överlevarna inte drabbats av genetiska förändringar som uppkommit på grund av en mutation i någon av föräldrarnas könsceller. Man hade förväntat sig en ökning av dessa, men kan nu konstatera att strålningen under och efter Tjernobylolyckan inte hade så stor hälsopåverkan på efterföljande generationer.

I den andra studien visades det emellertid att barn som redan var födda vid tidpunkten för olyckan löpte en högre risk att drabbas av sköldkörtelcancer senare i livet. Detta beror på att strålningen orsakade en komplicerad skada på de drabbades DNA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.