Brasilien ökar användningen av gifter i jordbruket

UTRIKES Att köpa äpplen från Brasilien kan äventyra din hälsa – nej, så står det inte på affärens frukthylla, men det borde göra det. Brasilien är ett av de länder där man använder mest bekämpningsmedel i världen, man kommer på tredje plats efter USA och Kina som ligger i topp. Sedan 2016 har omkring 2000 bekämpningsmedel godkänts i Brasilien, och flera av dem är extremt giftiga.

Sedan Bolsonaros makttillträde 2019 trappas användningen upp ytterligare, och man mörkar ämnenas giftighet genom nya klassificeringssystem och ändrade bedömningsanvisningar till hälsomyndigheten.

Rafael Arantes på Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation Idec säger att konsumenter i Brasilien har allt svårare att hitta matvaror som inte besprutats med gifter som äventyrar hälsan. Han menar att storföretagen och regeringen numera inte skyr några medel för att maximera sina vinstmöjligheter.

Många av bekämpningsmedlen får inte användas i jordbruket inom EU – men hyckleriet känner inga gränser. Gifterna fortsätter att produceras i Europa och säljs sedan till Brasilien. Miljölagstiftningen kringgås helt enkelt, eftersom man sedan importerar de besprutade livsmedlen från Brasilien och erbjuder dem till europeiska konsumenter, något som kommer att öka ytterligare genom ett nytt frihandelsavtal.

Än en gång kan vi konstatera att kapitalismen är både girig, lögnaktig och giftig – de som arbetar direkt med bekämpningsmedlen riskerar förstås svåra förgiftningsskador till följd av dålig utrustning och skyddsinstruktioner, och alla som bor och arbetar i närheten av besprutade arealer drabbas, eftersom människorna i dessa områden är fattiga och mycket beroende av sin närmiljö.

Läs mer: Extremt giftiga bekämpningsmedel i Bolsonaros Brasilien (Naturskyddsföreningen) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.