Högerextrema omorganiseras när NMR tappar

INRIKES Tidningen Expos årsrapport om högerextrema visar att de högerextremas aktivitet har gått ner jämfört med förra året. Detta pga att våldssekten NMR har tappat medlemmar. Samtidigt så sker det ingen nedgång för de övriga större organisationerna.

NMRs antal aktiviteter minskade från 2270 till 1712 medan fascistpartiet Alternativ För Sverige (Afs) ökade från 76 till 84 och sekten Det Fria Sverige (DFS) ökade från 103 till 116 aktiviteter.

Avståndet mellan DFS och NMR har också minskat. Tidigare baktalade de varandra friskt men personer ur respektive organisation har nu börjat gästspela i varandras aktiviteter, och enligt Expo har avståndet minskat pga att DFS börjat med en mer militant och rasideologisk retorik.

Samtidigt ökar de mindre grupperna på de större organisationernas bekostnad enligt Expo. En av dessa är Hammerskins i Värmland som terroriserat äldre kvinnor som ville upplysa om förintelsen i den lilla byn Deje.

Flera högerextrema sajter fick även statligt stöd under det gånga året enligt Expo.

Slutsatsen blir därför att högerextrema fortfarande är ett hot och aktiva, men att de helt enkelt omorganiserar sig i nya grupperingar och använder nya metoder.

Hanna Ater

Läs mer: Trenden håller i sig – nedgång för andra året (Expo) »

En tanke på “Högerextrema omorganiseras när NMR tappar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.