Lenin om Pariskommunen

LITTERATUR På dagen för 150 år sedan avfyrade Pariskommunens sista kanon sitt sista skott och kommunardernas motstånd var brutet – den sista barrikaden i Belleville gav upp. Därmed tog dock inte Pariskommunens historia slut. Kommunen har istället kommit att spela en otroligt stor roll, inte bara för Marx och Engels, utan också för Lenin. Sveriges Kommunistiska Parti har därför samlat de viktigaste texterna där Lenin diskuterar Pariskommunen i en broschyr.

Före Oktoberrevolutionen var Pariskommunen den enda riktiga erfarenheten som arbetarna hade haft av socialismen. Det blev 72 dagar med arbetarmakt i Paris, och trots att man inte vann gav erfarenheten ringar på vattnet.

När Lenin diskuterar Pariskommunen är det med en vilja att dra slutsatser, att komma vidare och att applicera teorin på verkligheten. Det är ingen trött teoretiker som talar.

I broschyren har partiet samlat artiklar och utdrag ur längre verk där Lenin diskuterar Pariskommunen. Det är en lättillgänglig broschyr med förklarande fotnoter och med en inledning som lyfter fram viktiga slutsatser. För den som vill närma sig Lenins egen uppfattning om Pariskommunen är broschyren ovärderlig.

Beställ den från Bokförlaget Fram: https://skp.se/bokforlaget-fram/butik/lenin-om-pariskommunen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.