Vindkraft – hur kapitalet smutsar ner en hållbar, ren lösning

INRIKES I SVTs Agenda från 25 april diskuterades utbyggnaden av vindkraften för att förse Sverige med förnyelsebar energi, och tittarna kunde konstatera att det helt enkelt inte finns någon bra, vettig lösning som kapitalismen inte kan lägga vantarna på och omvandla till profit och medföljande förtryck.

I samebyn i Offerdal oroar man sig för en mycket negativ påverkan på rennäringen när vindturbiner högre än någonsin förr – hela 250 meter – och med tillhörande buller och blinkande ljus snart ska ställas upp i stort antal, och naturligtvis påverkas också turism och naturupplevelser.

Dagens vindkraftverk är ju mindre och därmed mindre störande, men deras påverkan på natur och samekultur är naturligtvis allaredan ett problem, och med tanke på allt detta försöker regeringen nu avskaffa kommunernas vetorätt när det gäller avtal om olika industriella satsningar. Hittills har kommunerna kunnat dra sig ur ett samarbete även när detta varit långt gånget, vilket nu ska försvåras.

Men behöver vi då inte vindkraften i framtiden? Och är den inte säker, bra och ren och helt förnyelsebar? Svaret på allt detta är självklart ja. Men nu är det så att det behövs otroliga mängder av denna kraft, för den ska användas till industrisatsningar i norr, bland annat till produktion av ”fossilfritt stål” där svensk kapitalism ska bli världsledande enligt senaste profitprognoser och dessutom ska vindkraftselen exporteras till Europa och driva Europas ”gröna” produktion, allt medan det klirrar i kapitalets kassakistor. Från politikerna ifrågasätts det överhuvudtaget inte att Sverige ska klösa sig fram på världsmarknaden när det gäller stål och andra industribranscher och generera fantastiska profiter åt kapitalet – så det handlar ju inte alls om de vanliga arbetande människornas behov av förnyelsebar energi. Det handlar bara om att pressa fram så mycket vinst man kan, och då kommer vindturbinerna lika bra till pass som något annat.

Klimat- och miljöministern Per Bolund dreglar lite diskret över utlovade tiotusentals jobb och glider undan de besvärande frågorna, och vi kan konstatera att Miljöpartiet är lika trångsynt som resten av parlamentarismen. De bryr sig inte det minsta om rennäring och samebyar, orörd natur och tysta vidder, ja, inte ens om yogacentret som nog får stänga när turbinerna börjar brusa och blinka.

Nog nu! Vi behöver inte fler miljömuppar som pratar strunt i TV – vi behöver en miljöpolitik värd namnet och en socialistisk, planerad ekonomi där vi fattar besluten gemensamt!

Marina Weilguni

En tanke på “Vindkraft – hur kapitalet smutsar ner en hållbar, ren lösning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.