Alba Soto Pimentel: upp till bevis – häv blockaden!

PARTIET Den 20 juli arrangerade Sveriges Kommunistiska Parti tillsammans med sympatisörer och systerpartier en manifestation till stöd för Kuba. På den talade Alba Soto Pimentel, Kubas ambassadör i Sverige. Riktpunkt publicerar nu hela hennes tal. Läs även partiets eget uttalande.

Kamrater,

Jag kan inte låta bli att börja med att tacka var och en av er för er närvaro här idag och för allt stöd och solidaritet som ni har gett över tiden till mitt Kuba, till vårt Kuba.

Återigen är Kuba måltavla för imperialistiska manövrer och aggressioner. I flera år har USA:s och andra länders regeringar finansierat och stöttat dem som försöker undergräva den legitima ordning som den överväldigande majoriteten av det kubanska folket har gett sig själva, i fullt utövande av sina suveräna rättigheter.

I åratal har vi utsatts för det mest grymma och orättvisa systemet med ensidiga åtgärder i ett försök att underkasta vårt folk. De åtgärder som genomförts för att bidra till att skapa brist och knapphet som skapar missnöje bland befolkningen, allt från att hindra oss från att ta emot läkemedel och mat till att inkludera oss i listor av länder som stöder terrorism, har fått konsekvenser som inte bara är politiska utan även frambringar rädsla bland bankerna som därför vägrar att arbeta med något som involverar Kuba.

Det är ett stort hyckleri att de som presenterar sig som de stora försvararna av demokrati och mänskliga rättigheter utnyttjar en pandemisituation som ett tillfälle att belägra ett litet land. Och det är ännu värre att många andra är tysta och tittar åt ett annat håll. Den grundläggande mänskliga rättigheten till liv har i sig mat och hälsa som väsentliga villkor. De som begränsar dessa rättigheter för ett annat land begår en kriminell kränkning.

Det är mycket lätt att anklaga en regering för dålig förvaltning eller oförmåga att tillgodose sitt folks behov, när allt har gjorts för att förhindra att den har nödvändiga resurser för att fullgöra sin funktion. Och det är vad som har gjorts med Kuba.

Cyniskt har den amerikanska regeringen sagt att den vill hjälpa Kuba. Efter att ha skapat ett kommunikationskrig från deras territorium; uppmuntrat oordning och olydnad; uppmuntrat till våldsamma handlingar och hat, och för att finansiera dem som från kubanska territorier genomför USA:s smutsiga manövrer – säger man nu att man vill hjälpa! Upp till bevis! Upphäv de åtgärder som är införda av Trump! Gå från retorik till handling! Lyft blockaden och låt oss se vad som händer!

Det kubanska folket kämpar!

Sluta sända falska nyheter och manipulerad information; sluta maskera och förvandla inte vandalism och våld, inklusive angrepp mot de som upprätthåller allmän ordning och till och med en sjukhusavdelning där barn vårdades, till  ”fredliga protester”.

Inte ens med alla sina gigantiska maskiner och stora pengar uppnådde de sitt syfte. Det fanns inget socialt utbrott, det var manipulation. Det fanns inte ett folk på gatorna som avsade sig sina principer, såsom USA eftersträvade. En minoritet kunde ha gått ut för att uttrycka missnöje men med sina våldshandlingar kapade de som verkligen låg bakom den möjligheten.

Det finns ett folk som är upprört över manipulationerna. Det finns ett folk som i överväldigande majoritet gick ut på gatorna igår i alla provinser för att försvara sitt land och visa sitt stöd för sin regering. Det finns på hela Kuba ett krav från hundratusentals människor över hela landet att denna nya aggression ska upphöra. Detta har den stora pressen tystat. Samma press som har manipulerat bilder och publicerat falska nyheter, som de ofta kopierar från andra utan att ens se till att de är riktiga. Den pressen som i sin anklagande iver visar bilder av folkmassor som kom ut för att stödja revolutionen, som om de var en del av de förmodade missnöjda.

Kuba fortsätter och kommer att fortsätta som hittills, att upprätthålla sin rätt att försvara sin suveränitet och sin konstitutionella ordning. Vi behöver inte eller har bett om att någon ska komma och lösa våra problem. Respektera internationell rätt och dess principer om icke-inblandning i interna angelägenheter. Vi kubaner löser kubanernas problem. De som bor på ön och de som utifrån fortsätter att älska, ta hand om och respektera ön tillsammans.

Kuba efterlyser ansvar och fördömer påståendena om militärt ingripande under sken av humanitära insatser. Det är oansvarigt att uppmuntra hatiska och våldsamma handlingar; uppmuntra sabotage och mord. Världen behöver inte fler krig eller aggressioner. Världen behöver fred.

Vi tackar alla dessa folk och regeringar som från olika delar av världen har höjt sin röst för att fördöma denna nya orättvisa, att fördöma blockaden, att avvisa denna brutala diskrediteringskampanj mot Kuba.

Vi tackar er alla som är här idag och visar ert stöd; till dem som har följt oss i tusentals strider vid så många tillfällen, till dem som har höjt rösten för att än en gång säga nej till falska humanitära insatser som försöker kamouflera utländsk inblandning. Idag hotar hotet över Kuba, i morgon kan det vara vilket annat land som helst.

Vi säger till er: tack för er solidaritet. Bestämt och enat kommer vi att fortsätta framåt.

Länge leve det suveräna Kuba!

¡Patria o Muerte! ¡Venceremos!

Fosterland eller döden! Vi skall segra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.