Spaniens kommunister: nej till ny ”trans-lag”

UTRIKES I ett uttalande har det spanska kommunistpartiet PCTE tagit avstånd från vad de kallar regeringens ”politiska opportunism”. Anledningen är att man antagit en lag som möjliggör könsbyten redan vid fjorton års ålder, utan någon sorts medicinsk bedömning.

Antagandet av lagen sammanfaller med Pride-veckan och därför brännmärker kommunisterna den som politisk opportunism. Det blir ett sätt att appellera till dessa väljare.

Lagens centrala del är möjligheten att en person själv kan bestämma sitt kön. Det hamnar i konflikt med verkligheten, menar partiet. Objektiv fakta kan inte bytas ut mot självuppfattning och när det görs förstärks könsrollerna.

I uttalandet skriver de också:

Att blanda ihop kön med genus, att själv börja bestämma sitt kön, förnekar den materiella basen för det förtryck som arbetande kvinnor lider under. Om detta förtryck inte längre är baserat på systemets destruktiva konsekvenser, utan helt enkelt ett individuellt val, så frikänns kapitalismen från varje ansvar.

Individualismen avancerar kraftigt. Förnekandet av begreppen ”man” och ”kvinna” blir målet och konsekvensen blir att förstöra de politiska beslut som syftar till försvaret av kvinnorna och att försvåra de arbetande kvinnornas kamp ytterligare.

Ytterligare en aspekt av lagen är de stora risker som den innebär för framför allt minderåriga som är långt ifrån färdigutvecklade. Eftersom fjortonåringar nu ska kunna byta kön ”fritt” utan någon sorts klinisk undersökning – och därmed också utan professionell rådgivning – är fältet öppet för enorma skador och förändringar som inte går att återkalla.

Att kritisera lagen står inte alls i motsättning till att kämpa mot den diskriminering som drabbar arbetarklassen på sexuell grund. Tvärtom, menar partiet, så är det ”trans-lagen” som raderar ut kvinnornas och de homosexuellas kamp det senaste århundradet.

Frågan har tidigare diskuterats på riktpunkt.nu, läs mer här.

4 tankar på “Spaniens kommunister: nej till ny ”trans-lag”

 1. Hej!
  Tack för svaret!
  Jo förvisso. Jag var nog lite för snabb att ta till kommentarsfältet.

  Det hade varit jätteroligt att skriva ett debattinlägg i frågan men tyvärr så tror jag inte att jag är den bäst lämpade för det (och dessutom lider jag koncentrationssvårigheter).

  1. Om du ändrar dig är du mer än välkommen att skriva ett och vi hjälper gärna till och bollar tankar kring din text och hjälper med redigering!

   Vill du skriva en text kan du skicka den till riktpunkt@skp.se.

 2. Jag bönar och ber er att tänka om i den här frågan. Könsdysfori innebär ett otroligt lidande för den utsatte som inte ens våra värsta fiender borde behöva leva med.

  Det tycks mig som Riktpunkts nuvarande position i grund och botten säger att ”transpersoner/-communityt inte förstår naturen hos det förtryck som de lever under”, vilket i min mening är att ställa sig på fel sida av historien.

  Donkey Kong says Trans Rights!

  1. Hej Fredrik!

   Artikeln ovan är ett återgivande av ett annat partis ståndpunkter och reflekterar inte nödvändigtvis partiets eller Riktpunkts ståndpunkt. Vi har tidigare publicerat en debattartikel i frågan. Om du själv är intresserad av att skriva ett svar på den tidigare artikeln eller en kritik av denna vore vi absolut inte främmande för att ta in den som debattartikel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.