Algerisk judoka står upp mot Israel

UTRIKES OS i Tokyo är i full gång och det är även försöken att behandla Israel som en helt vanlig stat. Den algeriska judokan, så kallas utövare av judo, Fethi Nourine vägrar dock delta i spelet. För att undvika att behöva tävla mot en israel drog han sig ur en annan match. För sitt ställningstagande har han fått hårda sanktioner.

När Nourine skulle tävla mot den sudanesiska judokan Mohamed Abdalrasool vägrade han ställa upp. Inte för att han inte ville tävla mot sudanesen, utan för att en vinst hade inneburit att han ställts mot israelen Tohar Butbul. Detta meddelade Nourine i en algerisk TV-kanal i torsdags, varpå det Internationella Judoförbundet (IJF) uteslöt honom och hans tränare. Den algeriska olympiska kommittén drog därefter tillbaka Nourines ackreditering och skickar hem honom så snart som möjligt.

Nourine själv sa till algerisk TV att ”vi arbetade hårt för att komma till de olympiska spelen men den palestinska saken är större” medan IJF menar att han uteslutits eftersom förbundet inte ”diskriminerar” och att ”solidaritet är en nyckelprincip” för förbundet.

Medan Israel kan delta obehindrat i internationella tävlingar gör landet allt för att förhindra utövandet av sport i Palestina. Landet begränsar införsel av material till palestinska sportutövare och man begränsar deras rörlighet. Under de förhållandena blir det omöjligt för palestinierna att delta på lika villkor som andra nationer. Ställningstaganden som dessa är därför väldigt viktiga och Nourine är ett föredöme för alla idrottare!

En tanke på “Algerisk judoka står upp mot Israel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.