Borgerlig propaganda och desinformation om Kuba

DEBATT Vad är det med lilla Kuba med lite mer än 11 miljoner invånare som får de borgerliga medierna att reagera så kraftigt som de gör just nu? Hotar Kuba på något sätt USA och hela välden? Är det Kuba som sparkar undan USA:s dominans över hela världen?

Eller är det stormakten USA, det allsmäktiga och moderna USA som av borgerligheten och andra anses vara symbolen för frihet? Med 328 miljoner invånare, med en stark militär budget sparkar landet på en liten nation som redan är ekonomisk försvagad av blockader och sanktioner – allt medan andra länder låtsas som de inte ser eller ännu värre; de deltar i den här världsomfattande mobbningen. Ja, just det. Det är mobbning av ett annat försvarslöst land som inte hotar något annat land utan vill leva i fred och utvecklas ekonomiskt med samma rättigheter som alla andra länder har.

Sociala medier och borgerliga medier över hela världen publicerar just nu mängder med bilder på protesterna på Kuba. Bilderna är ofta falska, det vill säga, bilderna beskrivs som regeringskritiska protester men demonstranterna är i själva verket för den kubanska regeringen. Det finns särskilt en bild där 26-juli-rörelsens flagga finns bland de som demonstrerar som påstås var regeringskritiska. 26-juli-rörelsen var en revolutionär rörelse som skapades av Fidel Castro. Namnet uppkom när den här då namnlösa rörelsen attackerade Moncada-kasernen den 26 juli. 

Det är med ett stort tvivel den flaggan skulle förekomma bland de demonstranter som är kritiska till den kubanska regeringen. 26-juli-rörelsens flagga är en symbol för revolutionen och den sittande regeringen.

Det finns även bilder och filmer som påstås vara från protesterna på Kuba. Men med närmare granskning så är de tagna/filmade i USA eller från andra länder i Latinamerika.

Är Kuba på fallrepet?

De borgerliga medierna påstår att den kubanska ekonomin är på fallrepet och att Kuba kommer att kollapsa inom kort. Det är samma propaganda och desinformation som när kontrarevolutionen i Sovjetunionen ägde rum i slutet av 1980-talet och i början av 1990-talet. Borgarklassen stöttade olika rörelser och protester som enbart var till för att störta realsocialismen. Nu händer samma sak på Kuba. Allt medan de medvetet undviker att nämna den blockad och sanktioner som USA införde i slutet av 50-talet och som sedan dess har plågat Kuba. Likheterna med kontrarevolutionen i Sovjetunionen är mycket stora. Även Sovjetunionen hade blockader och sanktioner emot sig.

SVT skriver: ”Det är den största demonstrationen på årtionden på ön. Protesterna gäller hanteringen av pandemin och öns ekonomiska kollaps.”

Där är ordet igen. ’Kollaps’. Precis som när det gäller kontrarevolutionen i Sovjetunionen försöker borgarna att pränta in i folks medvetande att ekonomin på Kuba är på väg att kollapsa. Det är för att de inte vill att folk ska tro att det just nu sker ett försök till en kontrarevolution, sponsrad av borgarna över hela världen.

Smålandsposten säljer skinnet innan björnen är skjuten

De har redan börjat spekulera i hur marknaden ska ta över lilla Kuba:

”Offentlig egendom och verksamhet kommer att behövas säljas eller reformeras för att klara sig ekonomiskt och finansiera en omställning av den kubanska staten och öppenheten.”

Smålandsposten är också för en att installera en ”ny icke-kommunistisk elit”. Förmodligen menar Smålandsposten att de är för en kapitalistisk elit. En elit som är fåtalets makt.

Sådana här artiklar fanns även innan kontrarevolutionen i Sovjetunionen hade ägt rum.

I motsats till Sovjetunionen och SUKP så har dock kommunisterna på Kuba inte tagits på sängen. Kubas president Miguel Diaz-Canel säger så här:

”Vi kommer inte att tillåta att kontrarevolutionärerna och legosoldaterna som sålt sig till USA, till imperiet, tagit emot pengar från myndigheterna och låtit sig ryckas med av alla dess strategier för ideologisk omvälvning ska få destabilisera vårt land. Det kommer en revolutionär motreaktion. Därför uppmanar vi att alla revolutionärer i landet, alla kommunister, att gå ut på gatorna varhelst dessa provokationer förekommer idag, från och med nu och i framtiden.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.