Österrike: partiledare åtalas för korruption

UTRIKES Heinz-Christian Strache, den före detta partiledaren för det högerextrema partiet FPÖ, åtalas för korruption. Åklagaren menar att Strache bjudits på semestrar på lyxbåtar och donationer på 10 000 euro till FPÖs valkampanj mot att ändra lagar för att skapa fördelar för ett privat sjukhus.

Strache har tidigare varit i blåsväder efter att tidningen Der Spiegel avslöjat att Strache erbjudits pengar av en rysk oligark mot att denne garanterades vinna offentliga upphandlingar.

FPÖ är inte vilket parti som helst och har haft en rad omoraliska partiledare. Partiet grundades av ingen mindre än SS-soldaten Anton Reinthaller. Jörg Haider som var partiordförande mellan 1986 och 2000 hade ett hårt tonläge mot judar och  jämförde Tjeckoslovakiens utvisningar av tyskar från Sudetlandet efter andra världskriget med Nazitysklands deportationer av judar.

SDU, Sverigedemokraternas f.d. ungdomsförbund hade tidigare ett formellt samarbete med FPÖs ungdomsförbund. Vid Almedalsveckan 2012 inledde SDU med en videohälsning från Strache själv under ett av sina seminarier.

En tanke på “Österrike: partiledare åtalas för korruption

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.