Sjösnor och algblomning

UTRIKES I juni i år rapporterade nyhetsmedia om ”sjösnor”, ett slem som bildar en tjock hinna över vattnet kring Istanbul och hotar att sprida sig både till Svarta havet och Egeiska havet.

Sjösnoret består av alger som fått alldeles för mycket näring frånavfall och föroreningar och växt till sig ohämmat. De bildar ett tjockt lock på vattnet som kväver havslivet därunder. Det får konsekvenser inte bara för turismen – för vem vill bada i sjösnor? – utan för allt marint liv. Det bekymrar kapitalisterna en smula, eftersom skiten hotar profiten från fiske och turister, så en gigantisk upprensningsaktion har satts igång Det är väl mer än tveksamt om man kommer att förbättra hanteringen av Istanbuls avlopp på ett drastiskt sätt: just nu går enorma mängder avloppsvatten som bara är ”förbehandlat” ut i allt varmare hav – ett katastrofrecept.

Giftig algblomning i Sverige är faktiskt ett liknande problem, med olika farlighetsgrad och miljöpåverkan beroende på vilka alger det handlar om. Det är ett fenomen som uppstår när växtplankton massförökas, vilket precis som med sjösnoret beror på övergödning och som på samma sätt hotar att bli värre med klimatförändringarna.

En tanke på “Sjösnor och algblomning

  1. Hej.
    Man ska inte skriva en artikel om man inte vet hela sanningen. Det artikelförfattaren glömt att kolla upp är hur kiselhalten i havet påverkar övergödningens omfattning d v s hur alla vattenkraftverk påverkar havsmiljön och kiselhalten.

    Mvh
    Bror Högbom
    Diatoms/kiselalgernas betydelse för Östersjön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.