Kuba: protester mot regeringen

UTRIKES De senaste åren har varit hårda för Kuba. Den US-amerikanska blockaden i kombination med pandemin har slagit hårt mot ön. Det råder brist på elektricitet och det lilla som finns prioriteras till vården. Landet har även haft svårigheter att möta pandemin på grund av blockaden, som bland annat resulterat i brist på kanyler. Situationen har satt en hård press på befolkningen.

I staden San Antonio de los Baños organiserades protester och det var också dit den kubanska presidenten Miguel Diaz-Canel åkte för att prata med människor. I sitt tal där beskrev han hur människor hade samlats i en central park för att protestera. Dessa var människor som upplevt den senaste tidens brister och svårigheter, men även revolutionärer som förvirrats av situationen och som ville uttrycka sitt missnöje.

Presidenten avslutade talet med att konstatera att ”[s]taten har den politiska viljan till dialog, men även till deltagande” och att ”[d]e måste gå över våra lik om de vill omkullkasta revolutionen”. 

Demonstranterna drabbade samman med polisen och ett antal blev arresterade. Det är dock talande att de inte möttes av en enormt militariserad polis, som möter varje demonstrant i västvärlden, utan av poliser i vanliga uniformer och civilklädda poliser som på sin höjd hade hjälm.

På sociala medier har kriget mot Kuba redan satts igång och falska nyheter sprids som en löpeld. Det sprids bland annat bilder från demonstrationerna i Egypten 2011 men om framställs som om de kommer från Kuba.

2 tankar på “Kuba: protester mot regeringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.