Värmeböljan Lucifer drabbar Sydeuropa

KLIMAT Nu har den nya värmeböljan, med det passande namnet Lucifer, anlänt till Medelhavsområdet.

I onsdags uppmättes den högsta temperaturen någonsin I Europa, 48,8 grader Celsius, på Sicilien. Också på flera andra ställen har rekordtemperaturer på 40-45 grader uppmätts. Samtidigt brinner det på hundratals olika platser i Italiens södra del, särskilt på Sicilien och Calabriaregionen. Sedan i mitten av juni har över 40 000 bränder inträffat.

Sifforna är så höga att det verkar fullständigt osannolikt, och ändå är det vad vi får vänta oss mera av under kommande år, något som kan skapa områden som idet inte går att leva och arbeta i, bland annat i Mellanöstern, något som Rikpunkt berättat om tidigare.

Andra skrämmande siffror visar att de fina partiklarna från skogbränderna orsakar en stor ökning av insjuknanden och död i covid 19. Det fanns nästan 20 000 extra coronavirusinfektioner och 750 dödsfall i covid-19 som kunde kopplas till exponering för brandrök mellan mars och december 2020 i Kalifornien, Oregon och Washington, de tre stater som drabbades värst av skogsbränderna 2020. Dödsskörden efter årets bränder lär också bli betydande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.