Fascisterna vann mandat i kyrkovalet

INRIKES Valen till kyrkomötet och de olika stifts- och kyrkofullmäktige är klart. Med något lägre valdeltagande än tidigare val bjöd valresultatet inte på några större omsvängningar. Med några undantag backade de politiska partierna till förmån för de uttalat partilösa. Även fascisterna i Alternativ för Sverige kunde ta tre mandat.

Trots stor medial uppmärksamhet backade valdeltagandet något jämfört med det föregående valet. Något över 17 procent av de röstberättigade tog sig till valurnorna, vilket var en minskning på ungefär en och en halv procent jämfört med valet 2017.

Även om de backade något är Socialdemokraterna störst, följda av gruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK). Liberalerna, Borgerligt alternativ, Centerpartiet och Sverigedemokraterna backade alla medan Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) fördubblade sina mandat till 18.

Fascisterna i Alternativ för Sverige (AfS) lyckades kapa åt sig tre mandat med 1,24 procent av rösterna, med största sannolikhet på Sverigedemokraternas bekostnad. Dessa förlorade sammanlagt fem mandat. Det betyder att AfS nu har en plattform i Svenska Kyrkans kyrkomöte och bland annat i Visby och Göteborgs stift.

Under valkampanjen mobiliserade Sveriges ungkommunister mot AfS valkampanj och betonade vikten av revolutionär kamp mot fascismen, som nu försöker byta ut sina bombarjackor mot slips och kavaj.

Se hela valresultatet här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.