Texas inför USAs strängaste abortregler

UTRIKES Den nya abortlag som trädde i kraft i Texas 1 september kallas The heart beat act. Det är den strängaste abortlagen i USA och betyder att det nu är nu olagligt att göra abort efter vecka 6 då man kan registrera fostrets hjärtslag. Ungefär 90 % av alla aborter som sker i Texas är nu olagliga.

Tidigare har det varit myndigheter som sett till att abortlagar efterlevs, men med The heart beat act har man valt en annan väg. Man uppmuntrar privatpersoner att anmäla personer och organisationer som gör abort genom att erbjuda ekonomisk ersättning. Ersättningen är satt till 10 000 dollar.

Personer som nu väljer att göra abort riskerar inte bara hårda straff, utan tvingas till osäkrare aborter. Utöver det får abortmotståndare ekonomiska incitament att anmäla personer som gjort abort.

Hanna Ater

Läs mer: Texas inför abortförbud efter vecka sex (Aftonbladet) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.