Den ”gröna” kapitalismen – ett tema på de europeiska kommunisternas möte

PARTIET Sekretariatet för EKI (Europeiska Kommunistiska Initiativet), i vilket Sveriges Kommunistiska Parti ingår, höll ett digitalt möte den 27 november, där man främst behandlade organisatoriska frågor och där en handlingsplan för EKI:s aktiviteter över den första halvan av 2022 lades fram. Den 28 november hade sedan EKI:s plenum möte, också detta digitalt, med temat ”Kommunisterna i spetsen för arbetarnas och folkets kamp mot den ’gröna’ och ’digitala” kapitalismens barbarism, för vår tids folkliga behov och den enda riktiga utvägen, socialism.”

Greklands Kommunistiska Parti, KKE, organiserade och höll i båda mötena.

EKI:s plenummöte började med att Dimitris Koutsoumbas, KKE:s generalsekreterare, höll ett inledningstal där han pekade ut den ”gröna” och ”digitala” kapitalismen som de två grundläggande strategierna för monopolkapitalets vinstjakt på europeisk och internationell nivå. Den så kallade “Green New Deal” beskrev han som ett verktyg för att lösa problemet med den stora överackumulationen av kapital som har tillkommit genom exploateringen av arbetarklassen. Koutsoumbas beskrev hur mångsidig den ”digitala kapitalismen” är och hur den används av kapitalet och dess stat mot arbetarklassen, inte bara för att exempelvis övervaka den, utan också för att effektivisera utsugningen av arbetarna.

Ett flertal partiers representanter talade på mötet, bland annat SKP:s internationella sekreterare Karl Gunnarsson. Han påpekade i sitt tal den avgörande betydelsen av att kommunister avslöjar kapitalismens roll i klimatkrisen och hur kampen för att stävja klimatkrisen  endast kan nå sina mål genom den revolutionära kampen mot kapitalism och för socialism. Orättvisan i att det är arbetarklassen som får bära kostnaderna för den så kallade ”Green New Deal” måste också kopplas till kapitalismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.