Miljökampen i Sydafrika har vunnit en första seger!

KLIMAT Shell beslutar nu att vänta med planerna på att söka efter olja och gas utanför Sydafrikas kust, efter stora protester. Det är en viktig seger för lokalbefolkningens miljökamp.

Riktpunkt berättade för ett par dagar sedan om att Shell utsatts för massiva protester från lokalinvånare och miljöorganisationer  som ville stoppa företagets planer på att söka efter mera olja och gas med ultraljud-chockvågor och sedan exploatera hela den sydöstra kusten av landet.

Nu har ett nytt domstolsbeslut ersatt det första beslutet som gav Shell rättighet att genomföra sina planer, och Shell har tvingats avsluta sin prospekteringsverksamhet. ”De som saknar röst har nu blivit hörda”, säger advokaterna bakom åtalet, och avser de marginaliserade lokala befolkningar som lever av fisket på kusten och som givetvis hade ignorerats av storföretaget. De anför också att det visats att seismiska tester kan ha negativ inverkan på marint liv. Representanter från Shell hävdar att de respekterar domen och att företaget tills vidare upphör med verksamheten.

Man får förmoda att Shell försöker komma runt domen, och att de stridbara lokala invånarna och miljörättsorganisationerna nog kommer att behöva mobilisera igen – men detta är en seger som visar vad som är möjligt när människor sluter sig samman och kämpar för sin sak.

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.