Ökande vattentemperaturer dödar korallreven i Indiska oceanen

KLIMAT I västra Indiska oceanen riskerar de flesta korallrevssystemen att fördärvas inom de närmsta 50 åren, visar en ny studie som citeras av Supermiljöbloggen. Orsaken är överfiske och ökande vattentemperaturer.

Korallreven utanför Afrikas östkust utgör cirka fem procent av all världens korallrev och spelar en livsviktig roll för lokalinvånarnas mat och inkomst. Dessutom drar de till sig stora mängder turister årligen. Värdet på gods och tjänster från västra Indiska oceanens korallrev uppskattas vara enorma 18 miljarder dollar. Kustens betydelse för bland annat fisket har lett till omfattande protester mot bland annat Shells planer att utöka utvinningen av fossila bränslen.

Varmare vatten och överfiske hotar reven

I  den nya studien har man undersökt korallrev längs kusten från Kenya i norr till Sydafrika i syd och även önationer från Seychellerna ner till Madagaskar och Mauritius. Man har bedömt risken för ekosystemkollaps IUCN:s rödlista för ekosystem och kommit fram till att samtliga av de undersökta områdena måste klassas som sårbara redan idag, innan någon ytterligare exploatering ägt rum. Det handlar om varmare vatten till följd av global uppvärmning – det största hotet för främst önationerna. Korallerna är mycket känsliga, och några graders skillnad i vattentemperatur leda till att algerna som lever i korallerna försvinner. Bleka, döda korallrev där bara det vita kalkskelettet står kvar blir resultatet. Närmare fastlandets kust var överfiske ett större problem enligt forskarna. När vissa fiskarter försvinner rubbas balansen och reven fungerar sämre. Detta beror till en viss del på lokalbefolkningens försörjningsfiske, men man vet sedan tidigare att stora fiskeflottor från bland annat EU rensar haven utan hänsyn till revens överlevnad.

Forskarna kräver större marina skyddade områden och stärkta regelverk kring fiske.  De vill snabba på klimatarbetet och påpekar att de afrikanska länder som drabbas hårdast av korallrevens försvinnande har inte bidragit nämnvärt till de utsläpp som orsakar kollapsen.

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.