Klassklyftorna har vuxit under pandemin – de rika har blivit rikare

INRIKES Under pandemin har inte bara klassklyftorna vuxit utan de rikas plånböcker också. Alla åtgärder som vidtagits under pandemin har varit till förmån för kapitalet och resultatet ser vi nu.

De 17 januari 2022 kom Oxfam ut med en rapport: ”De tio rikaste har dubblerat sin rikedom under pandemin, allt medan inkomsterna sjönk till 99 procent.”

– Centralbankerna har pumpat in biljoner med dollar i finansmarknaden för att rädda ekonomin. Men mycket av det har hamnat i fickorna på miljardärer, säger Oxfams Internationella verkställande direktör Gabriela Buscher.

Även här i Sverige har S-regeringen vidgat klassklyftorna. Regeringen har infört lättnader för företagen.

Företagen har fått omställningsstöd, korttidspermitteringar för minskade lönekostnader, minskat företagsansvar för sjuklönekostnader, anstånd med skatteinbetalningar, skattereduktion, sänkta arbetsgivar- och egenavgifter för unga. 

December 2021 förnyade och utvidgade man till och med stödet till företagen. 

Och vad har arbetarna fått? Enbart en slopad karensdag om hen skulle bli sjuk.

Det är arbetarklassen och dom fattiga som får betala med minskade löner och korttidspermittering, hälsa och liv, exempelvis genom att ta sig till och från arbetet med kollektivtrafiken och genom att de arbetar och rör sig bland andra människor, såsom vårdpersonal, butiksbiträde eller byggnadsarbetare.

Reallönerna har dessutom minskat och ligger under 0% och det har inte hänt någon gång under hela 2000-talet. 

Prisökningarna på främst el, bensin och diesel slår hårt mot arbetarklassen och dom fattiga. Sannolikt kommer även hyran att öka på grund av höjda kostnader för el. 

Men har S-regeringen stöttat arbetarklassen? Nej, de agerar i kapitalistklassens intressen och ökar stödet till företagen medan det är arbetarklassen som får betala kalaset både genom skattsedeln och med större fattigdom och ökade klyftor.

Ett kalas som oftast går direkt ner i arbetsköparens fickor, som Buscher från Oxfam nämnde.

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.