Försvarsmakten vill sprida farliga kemikalier i Vättern

KLIMAT Att försvaret sprider sitt krigiska gift till förmån för imperiallismen vet vi, men nu har man övergått till mer  bokstavlig toxicitet. Aktion Rädda Vättern har nämligen anmält Försvaret för att man använder flygplatsen i Karlsborg fast miljötillstånd saknas, rapporterar Supermiljöbloggen. Vad det handlar om i grunden är att försvaret vill dränera ett av landets mest PFAS-förorenade markområden och släppa ut de farliga evighetskemikalierna i Vättern så att flygplatsen kan användas mer regelbundet.

Skövde kommun stängde den egna flygplatsen, vilket ledde till försvaret började använda sin landningsbana i Karlsborg (utan miljötillstånd), men nu menar man att flygplatsen i Karlsborg behöver renoveras och att ett vattenrikt område där måste dräneras. Aktion Rädda Vättern påpekar att en omfattande dränering innebär ett hälsohot eftersom halterna av PFAS i dricksvatten som tas från Vättern skulle öka.

Prövning av användningen enligt miljöbalken har dragit ut på tiden, och nu ser det hela alltså ut att bli ett problem för såväl försvarsmakten som miljömyndigheterna och regeringen – för att inte tala om befolkningen i det område som riskerar att drabbas.  År 2013 upptäcktes det nämligen att det fanns betydande halter av så kallade PFAS, farliga fluorhaltiga kemikalier som bryts ned mycket långsamt, vid flygplatsen efter omfattande brandövningar med släckmedel som innehöll dessa ämnen.  Ämnena är hormonstörande och troligen cancerframkallande och de påverkar dessutom immunsystemet, vilket Riktpunkt tidigare skrivit om.

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.