Pandemin slår hårdast mot arbetarna

INRIKES De första veckorna på året har varit tuffa, i synnerhet för arbetande familjer med barn. Regeringens nya rekommendationer gör det inte direkt lättare för arbetare, utan lyfter över en ännu tyngre börda på dem.

Pandemin har konsekvent slagit hårdast mot de längst ner i samhället, mot arbetarna och fattiga. Inte bara har dödligheten varit högst i arbetarförorter, utan fattigdomen breder ut sig i pandemins spår. De senaste veckornas enorma smittspridning och krav på bland annat familjekarantän har också slagit hårdast mot hushåll som redan befinner sig på marginalen. Kostnaden för VAB och sjukskrivning kan kosta flera tusenlappar i månaden och för en familj med små marginaler kan det bli ödersdigert.

När de nya rekommendationerna dessutom kom och masstestningen upphörde överfördes också bördan för testningen på individerna och de enskilda familjerna. De måste nu bekosta osäkra och dyra snabbtest själva, istället för att kunna hämta ut tester utan extra kostnad.

Att överlämna allting till de enskilda hushållen och att individualisera pandemibekämpningen är klasspolitik. Det slår alltid hårdast mot arbetarna och de med minst medel. Det enda rimliga för att underlätta för arbetarfamiljerna är att införa gratis tillgång till test och att införa full ersättning vid sjukskrivning och VAB, inklusive ett avskaffande av karensavdraget.

En tanke på “Pandemin slår hårdast mot arbetarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.