Kampen om ett postkontor

UTRIKES Kampen mot kapitalismens försämringar är likadan överallt. Här rapporterar jag om protester i en stadsdel i Thessaloniki i Grekland, där vi kämpar för att få tillbaka vårt postkontor.

Postkontoret i Pefka, Thessaloniki, där jag bor för tillfället, har stängts. Postombudet var en privatperson som sålde datorer och annan elektronik. Han gick i konkurs och därmed försvann postkontoret. Dessförinnan var kontoret stationerat i en bokhandel. Ägaren blev trött på allt springandet och förlängde inte kontraktet. Före det var det ingen som höll på med postservice och vi var tvungna att åka några kilometer till ett närliggande stadsdel för att skicka och hämta våra brev och paket. Nu har vi inget kontor igen. Vi åker några kilometer bort igen.

Varför händer allt det här? Ett beslut att privatisera posten har fattats i maktens korridorer, gissar både jag och flera andra som har sett liknande fenomen. Dessutom litar jag inte på borgarstaten. Staten städar helt enkelt bort de små filialerna först och kommer att gå så långt som att låta något stort företag handla upp de stora centralerna. Det kommer naturligtvis att få dem för en liten summa, avskeda de arbetare som man inte vill ha som övertaliga och så kommer de resterande anställda att belastas med flera uppgifter, förutom att man höjer priserna på portot och servicen.

Det kallas privatisering. Som om det inte var nog med att livet försämras av alla prisökningar, arbetslösheten och fattigdomen – nu blir man utan postkontor också. Därför organiserade den lokala sociala alliansen ett protestmöte i lördags, samlade in namnunderskrifter och bjöd in lokala föreningar, höll tal och delade ut flygblad för att kräva att stängningen återkallas, och att ett riktigt kontor ska öppnas igen med fast anställda arbetare för att servicen ska få finnas kvar. Vi kommer inte att ge oss!

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.