Är det skillnad på att förbjuda åsikter i Ryssland och i Europa?

UTRIKES Den litauiska regeringen har nyligen bestämt att inte bara vitryska och ryska medier ska förbjudas i landet, utan har också förbjudit offentliga sympatier för Ryssland. Tidigare har även EU förbjudit de pro-ryska TV-kanalerna Russia Today och Sputnik News. Samtidigt beskylls Ryssland för att vara en diktatur.

Den ryska regeringen har ingen trevlig historia vad gäller yttrandefriheten. Bara under de senaste veckornas protester mot kriget har tusentals anti-krigsaktivister arresterats. Tidigare har bland annat ett antal lagar begränsat folkets möjligheter att uttrycka sig fritt. Det är exempelvis olagligt att ifrågasätta Rysslands annektering av Krim och det finns restriktioner kring en rad andra frågor också.

Detta – och mycket mer – framhåller västerländska politiker och västerländsk media som bevis på att landet är en diktatur. 

Men vad händer när de själva gör samma sak? När TV-kanaler släcks ned för att de företräder andra intressen än de egna? När människor förbjuds uttrycka sin åsikter för att de inte passar? När politiska partier helt enkelt förbjuds?

Ingen skulle drömma om att fördöma Litauen som en diktatur eftersom landet officiellt förbjuder åsikter. Ingen officiell media har heller hållit fram och uppmärksammat den repression mot kommunisterna och de inskränkningar av demokratin i Ukraina som eskalerat de senaste åren. Ingen skulle heller våga kalla nedsläckningen av Russia Today och Sputnik News för totalitärt och ett exempel åsiktsförtryck.

Samma tendens överallt – mot politisk reaktion

”Demokrati svarar mot fri konkurrens. Politisk reaktion svarar mot monopol”, skrev Lenin i sin artikel Om en karikatyr på marxismen och om imperialistisk ekonomism. Detta förklarar på ett åskådligt sätt vad som händer. 

När motsättningarna ökar i hela det kapitalistiska-imperialistiska kommer varje land att skärpa till sin inrikespolitiska situation. När kriget hotar vid horisonten kan man inte tillåta fiendens propaganda. Därför sker också inskränkningar som detta i både öst och väst och anledningarna står inte att finna i ett givet lands eller en given ledares eventuella diktatoriska tendenser, utan i den ekonomiska utvecklingen.

Politiken existerar inte oberoende av ekonomin, utan är beroende av den och bestäms i sista hand av den. Därför är det också den som måste studeras om vi ska förstå vad som händer.

En tanke på “Är det skillnad på att förbjuda åsikter i Ryssland och i Europa?

  1. Det är ingen skillnad, att förbjuda åsikter oavsett var det sker.
    Men man borde väl inte försvara ett förbjud i Ryssland bara för att det sker på andra platser. 15 års fängelse??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.