Hamnarbetarförbundet varslar om blockad mot ryska fartyg

FACKLIGT I Sveriges hamnar så är det Hamnarbetarförbundet som organiserar flest. Det är också ett av Sveriges mest stridbara fackförbund. Nu blåser de till strid igen – denna gång mot ryska fartyg.

I ett pressmeddelande från fackföreningen meddelas att man varslar om blockad mot ryska fartyg, ryskt gods och sjötrafik till och från ryska hamnar så länge kriget i Ukraina pågår. I samma pressmeddelande skriver man att det är en sympatiåtgärd för Ukrainas hamnarbetare och civilbefolkning.

Blockaden kommer att träda i kraft den 28 mars men redan nu står Hamnarbetarna inför tre eventuella ryska fartyg. I en intervju med SVT säger Erik Helgeson att om det visar sig att de är ryska, så kommer de att sätta dem i blockad, trots att varslet ännu inte trätt i kraft. De böter som man eventuellt får, de får man ta. Samtidigt intar Transport, som också organiserar i de svenska hamnarna, en mer återhållsam attityd och väntar på besked från regeringen.

För sin insats har den ukrainska presidenten riktat ett särskilt tack till Hamnarbetarförbundet.

En tanke på “Hamnarbetarförbundet varslar om blockad mot ryska fartyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.