Hamnarbetarnas blockad av ryska fartyg igång

FACKLIGT Riktpunkt har tidigare rapporterat om det varsel som Hamnarbetarförbundet gjorde mot ryska fartyg. Varslet har nu trätt i kraft och blockaden mot ryska fartyg är därmed verksam. Ännu har inget fartyg satts i blockad, men bland annat tillgången på bananer kommer hotas.

Medan Hamnarbetarförbundet varslade om sin blockad så valde Transport att avvakta tills dess regeringen hade gett någon form av besked. Denna hållning har de fortfarande och regeringen har ännu inte sagt något. 

I det uttalande som Transport gjort angående de ryska fartygen kan man utläsa en försiktighet, karaktäristisk för ett förbund som inte vill ta ställning. Man hänvisar till de relativt få ryska skepp som faktiskt anlöper svenska hamnar och att det hela måste samordnas. Det riskerar att bli ett slag i luften, menar Transports förbundssekreterare.

Var det stannar återstår att se, men redan nu hotas tillgången på ekologiska bananer, skriver Sveriges Radio. En tredjedel av Sveriges alla ekologiska bananer kommer nämligen med fartyg som efter Sverige åker vidare mot Ryssland.

För sin blockad kunde fick också Hamnarbetarförbundet beröm av den ukrainska presidenten, som i ett tal tackade dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.