Inför Byggnads  kongress 2022

FACKLIGT Den 19 – 22 maj samlas Sveriges byggnadsarbetares valda ombud till Byggnadsarbetareförbundets kongress i Stockholm. Kongressen behandlar allt som rör byggnadsarbetarens liv.

Det kan handla om möjligheten att parkera på arbetsplatsen, barnomsorg, hälsovård och mycket mer, frågor som forstsätter in i det oändliga. Kongressen har även att behandla de 306 inlämnade motionerna från hela landet. Att här redogöra för samtliga motioner är en omöjlighet – det skulle kräva många sidor. Vi väljer därför att nämna ett fåtal mycket viktiga framtidskrav som lämnats in från hela landet.

Motioner från hela landet
  • Ett tiotal motioner behandlar A-kassan och samtliga kräver en höjning av ersättningsnivåerna samt att karenstiderna tas bort.
  • Arbetstidsfrågorna tas upp av motioner från bl. a Örebro och Norrbotten. Samtliga motioner utmynnar i kravet om 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.
  • Pension och pensionsålder är också ett ämne som bekymrar byggnadsarbetarna. Här finns bland annat motioner från Byggnads Öst samt Örebro – Värmland med krav på att pensionsåldern skall sänkas och att pensionernas ersättningsnivåer måste höjas.
  • Semesterfrågan har fått Göteborgs byggnadsarbetare att reagera, de kräver att den betalda semesterledigheten ska höjas till 7 veckor.
  • Försämringen av LAS, lagen om anställningsskydd är något som bekymrar Stockholm – Gotlands byggnadsarbetare. De kräver därför i en motion helt enkelt att beslutet om försämringarna i LAS rivs upp och kastas i papperskorgen.

Alltsedan Byggnadsarbetareförbundet och dess föregångare bildades för snart 140 år sedan har alltid SKP och dess medlemmar funnits med och spelat en roll vid kongressernas genomförande, ända från början och fram till dagens datum. Så är det också nu i nådens år 2022.

Lars Lundberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.