Natos senare historia – Syrien

TEORI & HISTORIA Ett svenskt medlemskap i Nato rycker allt närmare. För att förstå kommunisternas motstånd mot ett medlemskap är det viktigt att förstå vad Nato är. Därför återpublicerar Riktpunkt i form av en artikelserie en text som tidigare skrivits av SKP Uppsala.

Samma sak som Nato och imperialisterna gjorde i Jugosavien, i Irak och i Libyen gör de idag i Syrien. I ett relativt välmående och sekulärt land levde alawiter, judar, kristna, sunni- och shiamuslimer sida vid sida fram till 2011. Idag har ca 300 000 människor dött och 4.8 miljoner människor är på flykt i en av de värsta humanitära katastroferna i modern tid.

USA och dess allierade har i sedvanlig ordning försett islamister med vapen och pengar för att få bort en regim som inte fullt ut underställt sig kapitalet i väst. Nato används åter i kriget genom att förse det angripande Turkiet med antimissilsystem från USA, Tyskland och Nederländerna.

Samtidigt har kapitalisternas massmedia i väst gjort allt som står i dess makt för att övertyga hemmaopinionen om att det är den syriska regeringen som är de elaka och inte imperialisternas legoknektar från Al Qaeda, Ahrar al Sham och de andra islamistiska grupperna.

Islamisterna framställs istället som hjältar och rebeller som strävar efter demokrati. Kriget har varit förödande för syrierna och för folken i väst ökar osäkerheten med fascistgäng som attackerar invandrare och islamister som spränger sig i luften.

SKP Uppsala

Om Natos tidiga historia kan du läsa här och här. Om den senare historien här, här och här.

En tanke på “Natos senare historia – Syrien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.