Inga rasister i Uppsala på 1 maj!

INRIKES Den danske koranbrännande högerextremisten Rasmus Paludan har nu ansökt om att få hålla valmöte för partiet Stram kurs i Uppsala den 1:a maj. Han vill helst vara i den invandrartäta stadsdelen Gottsunda mellan kl. 17-21, säger han. Så vill alltså högerextremismen, rasismen och människoföraktet ta över arbetarrörelsens högtidsdag och använda den för sina smutsiga propagandasyften.

Man vill provocera, dra solidariteten i smutsen och skapa våldsamma reaktioner som sedan ska användas för att ytterligare stegra invandrarhat och polisinsatser. Polisen säger sig behöva rätt utrustning för uppdraget, om mötet blir av. Med det menas förmodligen rätt möjligheter att utöva våld mot dem som protesterar och inte mot Paludans hantlangare som han vill ska vara runt tio personer. 

Naturligtvis är upploppen som hittills utlösts av Paludans koranbrännande inte något som ska glorifieras, och de står inte för en ny politisk möjlighet som det framförts nyligen – det är utbrott av våldsamt hat och hopplöshet som kanaliseras mot vad som råkar finnas till hands. Att de i hög grad riktar sig mot polisen är logiskt, och det är trots allt ett frö till en förståelse av polisens dubbla roll i det kapitalistiska samhället – den är både medborgarnas skydd och den brutala våldsapparaten som håller medborgarna på plats. Vad det blir som dominerar bilden hänger bara på kapitalismens behov. Den våldsamma aspekten finns det sedan årtionden tillräckligt med vittnesmål om i Sveriges så kallade ”utsatta områden” . Här är det vardag med trakasserier som innefattar kroppsvisitering, hotfullt beteende med mera, men när man drar ut till Paludans försvar är provokationen naturligtvis på en helt annan skala.

När explosionen har lagt sig går ungdomarna tyvärr hem till samma verklighet som före utbrottet. Ilskan de känner är berättigad, eftersom unga människor som växer upp i t.ex Gottsunda har betydligt sämre möjligheter till jobb, studier och självständighet än jämnåriga i andra områden. Det här handlar inte om invandrare och flyktingar i allmänhet, som drabbas av den systematiska myndighetsrasismen, som t.ex. driver ut unga flyktingar i papperslöshet, fattigdom och kriminalitet. Det här handlar om andra generationens invandrare som har hemortsrätt i Sverige och som drabbas av kapitalismens förakt och förtryck. De är en arbetskraftsreserv som får de sämst betalda jobben om de alls får några, och som hålls kvar i samhällets utkanter, något som rent fysiskt betyder exempelvis Gottsunda. Vad man önskar är att ungdomarnas vrede skulle riktas mot det kapitalistiska system som konserverar förtrycket, och det är detta vi måste arbeta för.

Sveriges Kommunistiska Parti säger: Inga rasister på 1:a maj! 

Låt inte rasisterna ta över det offentliga rummet – rikta din vrede rätt!

Sveriges Kommunistiska Parti håller möte den 1:a maj kl. 14. i Gottsunda. Möt upp och låt oss se om det finns ett alternativ till koranbrännanade provokatörer och vredesexplosioner utan varaktighet!

En tanke på “Inga rasister i Uppsala på 1 maj!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.