Fattigdomen breder ut sig i prishöjningarnas spår

UTRIKES Enligt en rapport från Oxfam står vi inför den största ökningen av fattigdom i mänsklighetens historia. I spåren av pandemin och kriget i Ukraina riskerar långt över 800 miljoner människor att leva i extrem fattigdom vid slutet av året.

De över 800 miljoner människorna i extrem fattigdom speglar också ett nästan lika högt antal människor som riskerar undernäring. Detta är följderna av inte bara pandemin, men också prishöjningar till följd av det imperialistiska kriget i Ukraina och skuldsättning.

Generellt sett, så slår prishöjningarna hårdare i de fattiga länderna, där fler människor har mindre inkomst att disponera om. Samtidigt slår prishöjningarna också hårdast mot de fattiga även i de rika länderna: enligt Oxfam spenderar de fattigaste 20 procenten i USA 27 av sin inkomst på mat, medan de rikaste 20 procenten bara spenderar 7 procent på maten. När priserna stiger kommer det slå oproportionerligt mot de fattigaste.

Oxfam beräknar att enbart de ökande matkostnaderna kommer pressa ner över 60 miljoner människor i fattigdom världen över. Samtidigt fördubblade de tio rikaste männen i världen sin förmögenhet under pandemin – från 700 miljarder dollar till 1 500 miljarder. Bara själva ökningen av deras förmögenheter hade kunnat lyfta nästan en miljard människor ur fattigdom världen över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.