Från årsskiftet: ny organisering för lärare

FACKLIGT De båda fackföreningarna Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet har beslutat att gå vidare med sammanslagningen. Det betyder att båda förbundet röstat för att lägga ner de egna förbunden och gå samman i vad som kommer att kallas Sveriges lärare. Detta förbund börjar existera från och med årsskiftet.

Under helgen som varit samlades de båda förbunden på varsitt håll för att först besluta om att upprätta det nya förbundet och därefter besluta om att lägga ned de egna. Det är kulmen på en process där de båda förbundet närmat sig varandra, samtidigt som beslutet också innebär att skolledarna, som tidigare kunnat organisera sig i Lärarförbundet, bildar ett eget förbund.

Det nya förbundet kommer inte att acceptera obehöriga lärare bland sina medlemmar, vilket fortsätter den tradition som båda förbunden numera anammat. Därmed utesluts en betydande del av de som arbetar inom skolan från medlemskap och fackförbundet avsäger sig möjligheten att organisera alla lärare. Det nya förbundet kommer också att arbeta för ett förstatligande av skolan.

Från och med den 1 januari kommer det Sveriges lärare att börja existera och då börjar också ett övergångsår där de båda förbunden smälter ihop.

2 tankar på “Från årsskiftet: ny organisering för lärare

  1. Märkligt förhållningssätt av de fackliga lärarorganisationerna, att utesluta de som arbetar/anställts inom skolans värld.
    Rimligtvis borde ansvaret ligga på arbetsköparen att erbjuda (vidare)utbildning och kompetensutveckling åt den som inte har det. I förlängningen borde väl fackförbundens uppgift vara att ställa dylika krav på arbetsköparen och agera i enlighet med detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.