Stor skillnad på var de behöriga lärarna finns

INRIKES I en granskning som tidningen Skolvärlden har gjort framkommer att det är väldigt stor skillnad på vilka skolor som har behöriga lärare och inte. I områden där föräldrarna är välutbildade finns det en högre andel behöriga lärare och vice versa.

Granskningen visar att det i allmänhet är så att andelen behöriga lärare ökar ju högre utbildningsnivå som föräldrarna till barnen vid en skola har. Det hör till undantagen att skolor med välutbildade föräldrar har en lägre andel behöriga lärare än snittet i landet. På den andra änden av skalan är undantaget det motsatta. Här är det ovanligt att skolor har fler behöriga lärare än snittet. I göteborgsskolorna Nytorpsskolan och Lövgärdesskolan är exempelvis bara runt 50 procent av lärarna behöriga.

Detta får i sin tur konsekvenser för likvärdigheten – hur går det att garantera att alla elever får en likvärdig utbildning om det skiljer så mycket åt mellan skolorna?

För den fackliga verksamheten får det också konsekvenser. I och med att Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet beslutat sig för att gå ihop och bilda Sveriges Lärare har de också kommit överens om att bara organisera behöriga lärare. Det betyder i praktiken att även om alla behöriga lärare på Nytorps- och Lövgärdesskolan organiserades, så skulle det fortfarande bara vara maximalt hälften av lärarna på skolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.