”Konstruktiv dialog” med Turkiet för Nato-inträdet

INRIKES Den svenska förhandlingsdelegationen för en ”konstruktiv dialog” med sina turkiska motparter, som inte vill släppa in Sverige i Nato. Vad det konstruktiva består i är just nu en öppning kring det vapenembargo som Sverige och Finland riktat mot Turkiet sedan 2019.

För att Sverige ska kunna gå med i Nato behöver varje medlemsland godkänna medlemsansökan. Säger ett land nej, så stannar processen. Det är detta Turkiet nu har gjort, genom att meddela att man inte kommer att godkänna ansökan om inte en rad krav uppfylls. Framför allt har den asyl man gett kurdiska flyktingar varit måltavla för Turkiet, men även det vapenembargo som riktades mot Turkiet när landet gick in i norra Syrien.

Det är just detta vapenembargo som man nu för en ”konstruktiv dialog” kring. Från båda parter betonas det konstruktiva i diskussionerna men från turkisk sida är man mer konkret och säger att det framför allt rör sig om just vapenembargot.

I bakgrunden finns dock annat och viktigast i sammanhanget är de turkiska relationerna till Ryssland, som gör att landet går en balansgång mellan öst och väst. Att förhala och försvåra ett medlemskap för Finland och Sverige i Nato vore en gest gentemot Ryssland och ett sätt att bibehålla goda relationer.

En tanke på “”Konstruktiv dialog” med Turkiet för Nato-inträdet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.