Mali säger upp militärt avtal med Frankrike

UTRIKES Regeringen i Mali har sagt upp det militära avtal som de båda länderna har ingått sedan ungefär tio år tillbaka. De franska trupperna, där även svenska soldater ingick, lämnade Mali redan i februari. Frågan är dock, vad gör egentligen franska och svenska soldater i Mali?

Officiellt handlade det militära avtalet och de olika militära operationerna som Frankrike genomfört i Mali och i grannländerna om att bekämpa terrorism. Olika islamistiska grupperingar har vunnit inflytande i delar av detta område, vilket de tusentals franska (och svenska) soldaterna inte lyckats göra någonting åt.

Så enkel är dock inte historien och under kapitalismen finns det inga interventioner som kommer ur imperialisternas goda hjärtan. Bakom finns alltid ekonomiska intressen, som de svenska soldaterna som varit stationerade i landet hjälpt att försvara.

Franska intressen i västra Afrika

Stora delar av västra Afrika var under lång tid franska kolonier och först i och med avkoloniseringen och det massiva motståndet mot fransk kolonialism i framför allt Algeriet och i Indokina så kunde också en rad västafrikanska länder få sin frihet. Dessa fick den dock till skänks av Frankrike, vilket betydde att landet kunde behålla en rad system som gynnade de franska imperialisterna på plats.

Omedelbart band man upp ett tiotal gamla kolonier i en gemensam valutaunion med den gemensamma valutan CFA franc. Den var knuten till den franska centralbanken och pengarna trycktes också i Frankrike. I kombination med en militär närvaro och långt över hundra militära interventioner i området har man lyckats bevara denna situation ända till idag.

Det har gett otroliga fördelar för den franska imperialismen, eftersom det pressat kapital att lämna de länder med CFA francen. Detta kapital har sedan företrädesvis hamnat i Frankrike och jämfört med andra afrikanska länder är kapitalflykten ännu större i dessa länder. Detta utflöde av kapital är mycket större än det bistånd som kommer till dessa länder. Det är därför inte heller någon slump att 11 av de 14 länder som är knutna till Frankrike är bland de minst utvecklade i världen.

Kritik mot detta har bland annat kommit från italienskt håll, då landets vice premiärminister Luigi di Maio 2019 menade att Frankrike exploaterade sina forna kolonier. En sådan kritik syftar dock inte till att hjälpa de afrikanska länderna, utan till att öppna dem för italiensk exploatering istället.

En tanke på “Mali säger upp militärt avtal med Frankrike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.