Sverige stänger ambassader i Mali och Burkina Faso – dåliga förutsättningar att främja svenska intressen

INRIKES De svenska ambassaderna i Mali och Burkina Faso ska avvecklas och istället ska en ny ambassad i Dakar, huvudstaden i Senegal, upprättas. Orsakerna är att det inte längre är lika lätt att verka för svenska intressen i Mali och Burkina Faso.

Den huvudsakliga verksamheten för ambassaderna i Mali och Burkina Faso har varit utvecklingssamarbete, enligt regeringen. Det är en vacker omskrivning för varför man egentligen varit på plats. Detta samarbete har bland annat inneburit en svensk trupp i Mali, som backade upp den franska insatsen i landet. Sedan statskupperna i länderna och den nya politiken som riktat sig mot framför allt Ryssland, så har förutsättningarna för den svenska politiken där minskat drastiskt. 

Nu riktar istället Sverige blicken mot Dakar, eftersom förutsättningarna för att bevara effektivt engagemang i Sahel är bättre där, som regeringen formulerar det. I Dakar finns det goda förutsättningar att genomföra svensk utrikespolitik och främja svenska intressen, heter det. Vad detta i praktiken betyder är att Dakar kommer bli den svenska imperialismens utgångspunkt i kampen om Västafrika, där framför allt konkurrenten Ryssland gjort insteg den senaste tiden.

Den nya ambassaden i Dakar väntas öppna under nästa år. Både ambassaderna i Burkina Faso och Mali har varit öppna sedan 2010.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.