Hungersnöden allt djupare i Kazakstan

UTRIKES I början av året reste sig stora delar av Kazakstans arbetande befolkning och en strejk- och upprorsvåg svepte över landet. Den slogs slutligen ner av landets egen våldsapparat och ryska soldater skickades in i landet för att säkra landet för den ryska borgerligheten. Det har nu resulterat i att hungersnöden i landet fördjupas, vilket Politsturm har skrivit om. Riktpunkt har översatt hela artikeln nedan.

Det senaste året har mängden näring som Kazakstans befolkning får i sig minskat med 9.2 procent och ligger nu på 3 111 kilokalorier (kcal) per dag per person. Det är den lägsta siffran sedan man började föra statistik över det.

I fyra regioner är matens kalorinivåer lägre än det nationella genomsnittet.

Regionerna Pavlodar (4 120 kcal) och Akmola (3 780 kcal) låg högst vad gäller kaloriintaget. Samtidigt är matens kvalitet sämre i städerna än de är på landsbygden. Skillnaden låg 2021 på 163 kcal.

Den lägsta dagliga näringsgränsen i Republiken Kazakstan är 1 861 kcal. Under 2021 fick 6.1 procent av befolkning i sig mindre än detta. Samtidigt har mängden undernärda människor i landet ökat med mer än en och en halv gång under året: från 832 500 människor 2020 till 1.3 miljoner människor 2021.

Vi kan tydligt se en negativ trend för vanliga människor som konsumerar allt färre kalorier och detta gör tydligt att landet är beroende av globala trender och av den komplexa situationen i världen, som höjer priserna och försvårar matförsörjningen.

Alla ökade kostnader landade på de vanliga människornas axlar och tillgången på mat är begränsad, så att som befolkning betraktat finns det antingen inga pengar eller så finns ingen tillgång till bra produkter. Allt detta är resultatet av det moderna ekonomiska systemet och bristen på en rättvis fördelning av resurserna. Mänskligheten kommer bara att kunna lämna hungern bakom sig när vi går över till socialismen, när hela ekonomin arbetar för att möta hela samhällets behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.