Svår torka i Italien – landets största flod torkar ut

KLIMAT I norra Italien har det inte regnat på över hundra dagar. Resultatet är en utdragen torka som hotar inte bara skördar utan vattenförsörjningen i över 100 städer längs med landets längsta flod, Po.

Podalen, som är Italiens bördigaste område och vars jordbruksprodukter står för en betydande del av landets BNP, är hotad. Många faktorer är i spel och den viktigaste av dem är det faktum att det inte har regnat i området på över 100 dagar.

Vad som händer utan regn säger sig självt. När regnet uteblir så har emellertid Po alltid haft en reservkälla – vatten från alperna, där delar av Po har sina källor. När våren kommer och snön smälter i Alperna rinner det ut i floden och ökar flödet. Under vintern har dock snöfallet varit betydligt lägre än vanligt och i kombination med allt mindre glaciärer och varmt väder finns inte den vanliga reserven längre.

Det betyder att Po nu torkar ut. Vissa delar av floden är helt torrlagd och man behöver inte längre broar för att korsa floden, utan människor kan nu promenera på den torrlagda flodbottnen.

Detta hotar inte bara jordbruket, utan även vattentillförseln för de som bor i området. Redan har över 100 byar och städer i framför allt provinsen Piemonte infört ransonering av vatten. 

Som om inte det vore nog står också Podalen inför ännu ett problem. Bristen på vatten i floden skapar ett baksug och istället för att leverera färskvatten till Adriatiska havet suger istället floden upp saltvatten, vilket innebär en katastrof för jordbruket i området.

En tanke på “Svår torka i Italien – landets största flod torkar ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.