Vad hände under en vecka som den här i historien?

HISTORIA Är vi medvetna om vad av dagens skeenden som kommer att hamna i historieböckerna, och vad som kommer att förtigas? Vi fortsätter presentera händelser från gångna tider veckovis, och den här gången handlar det bl. a. om Första världskriget.

Första världskriget – avgörande händelser inträffade under olika sommarveckor för mer än 100 är sedan:

Den 28 juni 1914 mördades den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand i Sarajevo av Gavrilo Princip. Det blir den utlösande faktorn till första världskriget.  Sommaren 1915, den 1 juli, inleds det långdragna och blodiga slaget vid Somme inleds och kommer att pågå till 18 november. Och den 28 juni 1919 undertecknas Versaillesfreden, fredsavtalet efter första världskriget, på femårsdagen av skotten i Sarajevo.

I sitt tal på Kominterns 2:a kongress sade Lenin om första världskriget:

”Det här kriget gjordes för att hela världen ska fördelas på nytt. Detta krig gjordes för att avgöra vilken av de få i antalet stora stater – engelska eller tyska – skulle förvärva möjligheten och rätten att förtrycka och utnyttja hela jorden …

Kriget löste denna fråga till förmån för det engelska laget. Och resultatet av detta krig var att skapa en ojämförligt större skärpning av alla kapitalistiska motsägelser.”

Det första imperialistiska världskriget utlöste den största konflikten dittills inom de Socialdemokratiska partierna och ledde till splittring, eftersom partierna ställde sig bakom sina egna borgarklasser i kriget. De som lämnade dem kom sedan i många fall att grunda nya, kommunistiska partier.

Men hände inget annat i historien under en sommarvecka mellan juni och juli? Jodå. Albert Einstein presenterar den speciella relativitetsteorin 30 juni 1905 och utan den hade vi nog inte förstått vårt universum som vi gör idag.

Och den 3 juli 1844 dog den sista garfågeln på Island. Fågelarten kunde inte flyga och var ett lätt byte för människan. Men även om människan alltid har lyckats ta kål på andra arter är det först nu, under den sena kapitalismens rofferi som art efter art försvinner när skogar skövlas och klimatet förändras.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.