Tidningsutgivarna beklagar sig över konkurrens från SVT

INRIKES Branschorganisationen Tidningsutgivarna hotar att anmäla SVT till EU-kommissionen om de inte bättrar sig. Vad är problemet? Att SVT har för långa artiklar och därmed konkurrerar med de kommersiella tidningarna.

Om Tidningsutgivarna fick bestämma skulle SVT arbeta mer som Sveriges Radio, med kortare sammanfattningar och därefter ett reportage eller en kort film. Det skulle göra det attraktivt för nyhetsläsarna att istället ta en prenumeration hos en kommersiell aktör med betalvägg. Att SVT nu har längre artiklar menar man ”slår undan benen” för dagspressen.

Samtidigt har public service en viktig funktion också för kapitalismen som sådan. Med en effektiv megafon till befolkningen kan staten enkelt förmedla den information man vill, vilket har betytt mycket under exempelvis pandemin och under kriget i Ukraina. Rapporteringen har varit otroligt ensidig, vilket har varit väldigt positivt för den svenska kapitalismen i sin helhet.

Tidningsutgivarna är branschorganisationen för de svenska dagstidningarna. Där samlas stora aktörer som Bonnier och Schibsted, men även konglomerat bestående av lokaltidningar, såsom Norrköpings Tidningar.

En tanke på “Tidningsutgivarna beklagar sig över konkurrens från SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.