Kasta inte bort din röst – stärk kommunisterna!

LEDARE (6/2022) Titeln på den här ledaren är densamma som den paroll som Sveriges Kommunistiska Parti använder i valet. Det är samma paroll som vi använde för fyra år sedan. Vi har valt den därför att den egentligen säger allt som behöver sägas, samtidigt som den vänder på den vanliga invändningen om att lägga sin röst på små partier utan möjlighet att påverka parlamentariskt – ofta påpekar man att en röst på ett litet parti är bortkastad. Vi menar istället att varje röst på ett stort parti är just bortkastad.

Så varför lägga sin röst på ett litet parti, som knappast kommer att kunna komma in i riksdagen och närma sig maktens korridorer?

Det finns flera anledningar till detta. Först och främst är vi övertygade om att man ska följa sin egen övertygelse; man ska aldrig göra våld på sina principer i ett fåfängt försök till skademinimering. Man ska rösta för det som är rätt, inte för att försöka förhindra den ena eller andra parlamentariska konstellationen.

Den andra sidan av skademinskningen är att även en liten skada är en skada; ett mindre ont gör ju fortfarande ont. Det finns naturligtvis vissa nyansskillnader mellan partierna men i de stora frågorna är de ju rörande överens: kapitalismen ska bevaras och med det så bevaras också rasismen, fattigdomen, kriserna och krigen. Utsugningen bevaras, såsom grund för kapitalismen.

Mot denna bakgrund ekar vallöftena tomt: hur kan man bekämpa rasismen om man inte bekämpar det system som behöver en uppdelning av människor i olika grupper? När den ena utsugna och fattiga människan hatar den andra fattiga och utsugna människan är det ingen som hatar utsugaren. Hur kan man rädda klimatet när det billigaste alternativet alltid är att förstöra det? Visst kan staten gå in och tvinga fram en ”grön omställning” men under kapitalismen förblir det bara ett sätt att ackumulera ytterligare kapital, alltmedan oljemonopolen gör rekordvinster.

Vi ställer större uppgifter framför oss än skademinimering – vårt sikte är inställt på ingenting mindre än socialismen, som är det enda systemet som kan ge oss verktyg att tackla allt det som kapitalismen lämnat efter sig och som samtidigt förstör grunden för både rasismen och hotet mot klimatet; utan utsugare finns inget materiellt behov av rasism och utan marknadslogiken kan ekonomin planmässigt styras om till att tjäna människan och naturen.

Här står också det verkliga valet. Det är ett val mellan kapitalismens partier och socialismens parti; mellan alla de andra partier som ställer upp i valet och Sveriges Kommunistiska Parti. Detta är det verkliga valet. Att rösta efter sitt hjärta, i längtan efter en ny och rättvis värd, är det viktigaste valet. På så sätt kan en liten handling också vara stor. Den rätar inte bara stolt ryggen på den som röstar, den visar också att det finns en kollektiv vilja till något bättre, även om den än så länge är liten.

Socialismen genom valurnorna?

Kommunisterna brukar hela tiden upprepa att vi inte är ett parlamentariskt parti. Vi vill inte sitta i varken de kommunala och regionala eller nationella församlingarna och kohandla. Vi byter inte en försämring mot en förbättring och vi låter oss inte bli brickor i något parlamentariskt spel. Vi är inte parlamentariker, utan vi är kommunister i parlamenten.

Vi har inga intressen skilda från det arbetande folkets intressen. Dit vi blir invalda kommer vi att företräda hela det arbetande folkets intressen och använda våra positioner för att stärka rörelsen för socialism. Det betyder att vi kommer att mobilisera, stärka och gripa in i de kamper som pågår. Med en kommunist i fullmäktige kan det kämpande folket alltid räkna med stöd. På så sätt använder vi också våra positioner för att stärka kampen för socialism och för en bättre värld.

En sån position ger oss också andra möjligheter: att politiskt angripa de andra partierna och de illusioner de sår. De löften som partierna strör runt sig i valtider och allt vad de säger sig vilja men som de sen kommer att backa från, kommer vi hålla fram. Vi kommer ställa alla de brutna löftena fullt synliga och vi kommer hålla de ansvariga för ansvariga. Med kommunisterna i fullmäktige eller riksdagen kommer hyckleriet bli tydligt.

Det finns många anledningar att välja kommunisterna; det finns egentligen ingen anledning att välja något annat än kommunisterna. Vi vet att det enda sättet att lösa de problem som mänskligheten står inför är med ett helt nytt system.

Därför går vi också till val med den paroll som vi gör: kasta inte bort din röst – stärk kommunisterna! Det enda verkliga valet står i slutändan mellan socialism och kapitalism.

Vi har gjort vårt val – nu måste du göra ditt eget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.