Studenter protesterar i Chile efter misslyckat försök att ersätta Pinochet-konstitution

UTRIKES Förra veckan avvisade chilenarna en ny konstitution som skulle ersätta den gamla frimarkandsvänliga konstitutionen som infördes under Pinochet 1980. I folkomröstningen den 4 september röstade 62% av Chiles befolkningen mot den nya konstitutionen medan bara 38% röstade för den. Många unga människor i Chile har gått ut på gatorna under den senaste veckan för att protestera mot resultaten av omröstningen.

De mest aktiva deltagarna i protesterna har varit studenter och gymnasieelever. Sedan den nya konstitutions misslyckande i folkomröstningen har studerande organiserat flera demonstrationer och tåg genom Chiles huvudstad Santiago för att visa sitt missnöje. Gymnasieeleverna tar tillfället i akt att lyfta fram andra frågor som oroar dem. Bland annat agiterar de för bättre studievillkor i skolor, kostnadsfri kollektivtrafik och garanterade platser på universitetet för alla. Under protesterna har eleverna och studenterna mött motstånd från poliser, vilket har lett till våldsamma sammandrabbningar.

Den nya konstitutionen skulle bland annat ha minskat presidentens makt, utökat fackföreningarnas inflytande, skapat autonoma ursprungsområden, etablerat särskilda domstolar för urfolksbefolkningen, infört kvotering (50%) av kvinnor till statliga myndigheter och förpliktat regeringen att vidta åtgärder mot klimatförändringarna. Samtidigt har Chiles regering vägrat att inkludera de mest radikala förslagen som till exempel nationaliseringen av gruvindustrin, begränsningen av centralbankens autonomi och avskaffandet av vissa äganderättigheter för den rikaste delen av befolkningen.

Statsvetare har förslagit att den nya konstitutionen var för ”radikal” för de flesta chilenarna. Andra menar att det misslyckade konstitutionsförslaget varken var ekonomiskt ogenomförbart eller tillräckligt progressivt – befolkningen var inte redo att satsa så mycket pengar på reformer som ansågs dyrbara och mest symboliska. 

Chiles president Gabriel Boric har accepterat ”folkets vilja” att avvisa den nya konstitutionen och lovat att utarbeta ett nytt konstitutionsförslag under den närmaste tiden. Dock för tillfället kvarstår Pinochets konstitution.

Förslaget till en ny konstitution i Chile uppstod först under de omfattande protesterna mot ökande priser som grep landet 2019. 

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.