Bostadspriserna fortsätter falla

INRIKES I den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik framkommer att bostadspriserna i allmänhet och villapriserna i synnerhet fortsatte att falla under 2022 års sista månad. Priserna är därmed ungefär desamma som för snart tre år sedan.

I mars och april förra året noterades de högsta priserna på bostadsrätter någonsin. Sedan dess har priserna fallit med ungefär 14 procent. Priserna har sjunkit mest i storstäderna medan prisnedgången i resten av landet varit mindre.

De sjunkande priserna på bostadsrätter är en av flera faktorer som också påverkar nybyggnadstakten. Enligt statistik från Boverket kommer antalet påbörjade byggen att halveras under det kommande året, jämfört med tidigare, trots att bostadsbehovet är långt större än så. För att täcka behovet till 2030 kommer långt över 60 000 bostäder behöva byggas.

Samtidigt är priserna att likna vid ockerpriser som tvingar fram miljonskulder hos de enskilda individerna och familjerna, vilket drabbar den arbetande befolkningen hårt. På den andra sidan finns hyresrätterna där enorma hyreshöjningar är att vänta efter att hyresbolagen gått ut med krav på en 10-procentig höjning av hyrorna.

Den kapitalistiska bostadsmarknaden pressar ut maximalt med pengar från de som behöver någonstans att bo och som därför inte kan värja sig. Att den dessutom inte ser till det mänskliga behovet utan till sin möjlighet till profit och därför slår av på byggtakten, trots att behovet av bostäder är stort, visar bara ännu tydligare att den är oförmögen att sörja för människans bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.