Kapitalismen slår knut på sig själv – oljeboss blir klimatmötesledare

KLIMAT Nästa gång FN håller klimattoppmöte kommer det att ske i november 2023 i Förenade Arabemiraten. Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta – COP28 kommer nämligen att ledas av VD:n för Abu Dhabi National Oil Company, världens fjärde största oljebolag, rapporterar Supermiljöbloggen.

Bolagets chef Al Jaber är också minister för industri och avancerad teknik, men behåller samtidigt sin oljechefsroll, något som retat upp klimataktivister. De ser inte helt oväntat detta som en rejäl intressekonflikt – ungefär som att sätta chefen för ett topbaksbolag till att förhandla fram ett avtal om rökstopp. Dessutom betraktas Förenade Arabemiratens klimatmål och dito policyer som ”starkt otillräckliga” av Climate Action Tracker . Bland annat har landet sänkt sin målsättning för minskning av utsläpp och man planerar en betydande ökning av oljeproduktionen.

2022 års klimattoppmöte i egyptiska Sharm-el-Sheik fick redan det mycket kritik och verkade för somliga närvarande som en ”mässa för fossilbränsleindustrin” och en ”karusell av galenskap”. Mötet avslutades utan krav på minskade utsläpp och inga beslut om skarpa åtgärder kunde fattas, vilket Riktpunkt tidigare uppmärksammat. Klimatmötena till trots fortsätter utsläppskurvan uppåt som om inget hade hänt, och det har det kanske inte heller….

Ja, vad kan man vänta sig när kapitalismen sätter bocken till trädgårdsmästare?

Marina Weilguni

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.