Zelenskyj tar ifrån oppositionella politiker deras medborgarskap

UTRIKES. Den 10 januari tog Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beslut om att upphäva det ukrainska medborgarskapet för ytterligare fyra oppositionella politiker: Viktor Medvedchuk, Taras Kozak, Renat Kuzmin och Andrej Derchak. Alla var tidigare ledamöter i Ukrainas parlament Verchovna Rada. Medvedchuk, Kozak och Kuzmin företrädde det pro-ryska partiet ”Oppositionell plattform – för livet” medan Derchak var en oberoende ledamot.  

 ”Med utgångspunkt från material som förbereddes av Ukrainas säkerhetstjänst och migrationsverk, och i enlighet med vårt lands konstitution, tog jag beslutet att upphäva medborgarskapet för fyra personer: Andrej Derchak, Taras Kozak, Renat Kuzmin och Viktor Medvedchuk,” tillkännagav Zelensky på ett video-inlägg på Telegram. Han lade till att det kommer inte att vara den sista gången ett sådant beslut fattas.

Fråntagna medborgarskap har blivit vanliga i Ukraina

Under den senaste tiden har allt oftare medborgarskap i Ukraina upphävts av olika skäl. Tre dagar tidigare, den 7 januari, tog Zelenskyj beslutet att annullera medborgarskapet för 13 ukrainska präster som tillhör den Moskva-trogna Ukrainska ortodoxa kyrkan (UOK) (som skiljer sig från den Kiev-trogna Ukrainas Ortodoxa kyrkan (OKU)). Detta beslut fattades samtidigt som ett nytt lagförslag, vilket förbjuder alla religiösa organisationer som har kopplingar till Ryssland, behandlas av det ukrainska parlamentet.

Sommaren 2022 förlorade bland annat de tidigare parlamentsledamöterna Igor Vasilkovskij och Vadim Rabinovich sitt medborgarskap på grund av oppositionell politisk verksamhet. En rad politiska partier från höger till vänster – inklusive Ukrainas kommunistiska parti – har också blivit förbjudna av ukrainska domstolar.

Många liberaler och socialdemokrater i västvärlden som stödjer den ukrainska regeringen rättfärdigar denna politiska förföljelse som en åtgärd som framtvingats av kriget. För att försäkra statens och folkets överlevnad i krigstider måste regeringen – enligt denna synpunkt – kämpa mot ”förrädare” som arbetar i fientliga staters intressen.  

Repressalier redan före kriget

Politisk repression i Ukraina har dock pågått i många år innan kriget började. I februari 2021  stängde Zelenskyj till exempel ner tre oppositionella TV-kanaler: ZIK, NewsOne, och 112 Ukraina. Många oppositionella politiker, inklusive Medvedchuk som just förlorat medborgarskapet, har blivit straffade, ställda inför rätta och arresterade långt innan kriget utbröt. Redan 2016 räknar man med att över tre tusen ukrainare satte i fängelse grundat på artikel 258 (”medverkan till terrorism”), en dom man kan få för att ha uttryckt stöd för de ”terroristiska” folkrepublikerna Donetsk och Luhansk som förklarade sig självständiga 2014. 

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.