Tjeckiska historiker inför rätta för sin forskning

UTRIKES Den 1 februari kommer det att hållas en rättegång i Prag, där historikern Josef Skála tillsammans med två andra debattörer ställs inför rätta för att ha hävdat ”felaktiga”åsikter i sin forskning.

Redan den 31 oktober 2022 dömdes Josef Skála i distriktsrätten till 8 månaders fängelse tillsammans med Vladimír Kapal och Juraj Václavík, rapporterar den italienska webbplatsen marx21.it. De dömda är marxistiska intellektuella, och Skála var tidigare vice ordförande för Böhmens och Mährens kommunistiska parti (KSCM).

Debatt om massakern i Katyn

Bakgrunden var en radiodebatt om massakern i Katyn, där tusentals polska krigsfångar dödades 1941 på nazist-ockuperat sovjetiskt territorium. Den gängse åsikten har varit att Sovjet utförde massakern, något som byggde på det material man hade tillgång till fram till 2020. Sedan dess har detta ifrågasatts av olika internationella forskare, på bas av dokument som kommit fram ur de tidigare sovjetiska arkiven. De tre dömda hörde till denna nya strömning i forskningen om Katyn. En sammanfattning av det nya forskningsläget, där det alltså framstår som sannolikt att nazisterna stod för massavrättningarna, ges exempelvis av den amerikanske historikern Grover Furr och är inte på något sätt kontroversiell eller ovetenskaplig.

Två år efter debatten kallades Skála och de andra in till den tjeckiska nationella styrkan mot organiserad brottslighet för att förklara sig, vilket i sinom tid ledde till den fällande domen . Detta betydde att Josef Skála inte kunde ställa upp i presidentvalet som planerat, och hans starka engagemang i freds- och anti-NATO-kampanjer kan ha spelat en roll för den fällande domen. Staten använde sig av artikel 405 i kriminallagstiftningen som går ut på att det är straffbart att förneka brott mot mänskligheten som anses ha begåtts av endera nazister eller kommunister. Att göra detta medför fängelsestraff.

Domstolar som vetenskaplig auktoritet

Därmed utnämns förstås domstolarna till vetenskapliga auktoriteter som sitter inne med den fullständiga sanningen om historiska skeenden. Det handlar om nytt narrativ inom EU som Riktpunkt berört ett flertal gången, med en alltmer intensiv anti-kommunistisk propaganda. I den nya historieskrivningen fråntas Sovjetunionens seger över Nazityskland all betydelse, Sovjet likställs med det nazistiska Tyskland och anklagas för att tillsammans med detta ha startat det andra världskriget.

Hela processen mot tre forskare skapar ett varnande exempel – det är ytterligare ett steg mot ett Europa, där åsikter som avviker från den en gång av staten fastlagda sanningen inte tolereras – en modern inkvisition med andra ord.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.