Ukrainas kommunistparti förbjudet

UTRIKES En ukrainsk domstol har slutligen förbjudit det kommunistiska partiet i Ukraina och beordrat att alla dess tillgångar ska tillfalla den ukrainska staten. Domstolen bekräftar därmed ett beslut från sju år tillbaka och partiet är nu slutgiltigt förbjudet.

Den femte juni beslutade en ukrainsk domstol att förbjuda Ukrainas Kommunistiska Parti, rapporterar bloggen In Defense of Communism. Domen innebär att partiet slutgiltigt förbjuds och att dess tillgångar konfiskeras av staten. Det första beslutet togs i efterdyningarna av statskuppen 2014 och därefter har det överklagats. Domen nu innebär ett avslag på överklagan.

Kommunistpartiet är numera ett av många partier som är förbjudna i Ukraina. Tidigare har man förbjudit en rad socialistiska partier men även pro-ryska högerpartier, bland dessa det största oppositionspartiet i landet.

Det ukrainska kommunistpartiet var under hela 90-talet landets största parti och var fram till valet 2014 representerat i det ukrainska parlamentet. Sitt största stod hade partiet i de östra delarna av Ukraina och i Luhansk fick partiet i valet 2012 en fjärdedel av alla röster.

3 tankar på “Ukrainas kommunistparti förbjudet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.