Cancer tydligt kopplad till föroreningar

KLIMAT Mer än 10 procent av alla cancerfall i Europa orsakas av föroreningar visar en ny rapport. Luftföroreningar, radioaktivt radon, ultraviolett strålning, asbest och passiv rökning är de största riskerna.

Rapporten, som gjorts av Europeiska miljöbyrån (EEA), pekar särskilt ut luftföroreningar och visar att över 50 000 liv skulle kunna räddas om föroreningarna minskades till WHO:s rekommenderade nivåer.

EU:s luftkvalitetsnormer följs inte och överträdelser  har rapporterats för 18 medlemsländer. Trafiken är en av orsakerna, vilket även gäller Sverige. Föroreningarna är ofta större där många människor bor och består av både avgasutsläpp från fossila bränslen och slitagepartiklar från exempelvis däcken.

Radon, asbest och kemikalier som PFAS och bekämpningsmedel bidrar också till ökningen av cancerfallen i Europa, men vi kan ändå konstatera att en fungerande, väl utbyggd och gratis kollektivtrafik skulle rädda liv direkt – och hjälpa klimatet dessutom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.