Regeringen och Tidningsutgivarna vill begränsa public service

INRIKES Sveriges Radio och SVT bör syssla med ljud och bild. Detta menar regeringen, som formulerar detta i ett tillägg till den utredning som ska utreda vilken roll public service ska ha. Branschorganisationen Tidningsutgivarna, där landets stora tidningar samlas, instämmer.

Public service är under attack, kan man konstatera. Om både SVT och SR begränsas till enbart ljud och bild, som regeringen vill, kommer en viktig konkurrent för en redan hårt pressad bransch att försvinna. Fältet kommer vara fritt för Bonnier, Schibsted och de andra mediemonopolen. Därför är det inte konstigt att Tidningsutgivarna ställer sig bakom ett sådant tillägg. De slår vakt om sina egna intressen.

Det handlar dock inte om en kamp mellan god och objektiv statlig media och ond och vinstlysten privat media. En sådan motsättning finns inte.

För staten och kapitalet som helhet är istället public service väldigt viktigt – det är nämligen en väldigt effektiv kanal för kommunikation med folket. Public service kablar ut de nyheter som behöver kablas ut med de perspektiv som påbjuds. Ofta ignorerar man misshagliga nyheter och ger sina egna perspektiv på andra. Public service står inte fritt från staten och staten står inte fri från kapitalet.

Talande är rubriker som ”allt du behöver veta om Nato”, vars innehåll dock knappast talar om allt som är värt att veta om organisationen eller förklaringar om varför lönerna inte får matcha inflationen. De avslöjar nämligen klassinnehållet även i public service – även detta är borgerlighetens media, om än i annan form.

Inskränkningen av public service är i slutändan därför ingen demokratifråga, utan en fråga om hur borgerligheten prioriterar i sina informationskanaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.