Stressen högre hos arbetslösa och sjukskrivna

INRIKES Stressen ökar i det moderna Sverige och allt fler känner sig stressade. Flest stressade återfinns i gruppen arbetslösa och sjukskrivna där nästan en tredjedel uppger att de är stressade, skriver Folkhälsomyndigheten.

Bland yrkesverksamma var andelen som kände sig ganska eller mycket stressade 15 procent medan den för sjukskrivna och arbetslösa var dubbelt så hög – hela omkring 30 procent av alla i den senare gruppen upplevde mycket stress. Samtidigt är även oron och ängslan bland arbetslösa och sjukskrivna mycket högre medan den är mycket lägre bland de som arbetar. Sex procent av de arbetande kände oro och ångest medan nästan 30 procent av de sjukskrivna och arbetslösa kände detta.

Allra högst är siffran för de sjukskrivna, vilket är förståeligt med tanke på de senaste decenniernas hetsjakt på denna grupp. Den ständiga oron för utförsäkringar och därmed fattigdom hotar, vilket också får självmordstankarna att öka i denna grupp.

Hela tiden hårdnar samhällsklimatet, vilket drabbar de som inte har arbete eller som inte kan arbeta extra hårt. Ju längre ned i hierarkin man befinner sig, desto tyngre väger kapitalismen.

2 tankar på “Stressen högre hos arbetslösa och sjukskrivna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.